Lurk

Lurken er intet mindre enn et rytmeinstrument oppfunnet av Vømmøl Spellmannslag.

En lurk (uttales: “lursk”) består av en to meter lang seljestokk og en beksømsko. Beksømskoen er påmontert nederst på seljestokken og sammen støtes dette ned i underlaget for å skape en rytme. Da Vømmøl Spellmannslag reiste rundt på konserter hadde de med seg en lav resonanskasse som lurkisten støtet lurken ned i for å få et kraftig «tjofffk» ut av instrumentet. Lyden låter som et tungt og solid tramp. I tillegg var lurkisten utstyrt med en tamburin som ble brukt til etterslag, og til sammen erstattet dette på sett og vis trommesettet.

Nedenfor kan du se Heimevernslaget bruke lurken og resonanskassen live på NRK i 1980:

orginallurken-transHistorie

Lurken er ifølge Hans Rotmo en «videreutvikling av et gammelt rytmeinstrument som har overvintra i folkedypet fra uminnelige tider». For Vømmøl Spellmannslag var den heller ikke bare et instrument, den var også en gimmick og et blikkfang. På konserter syntes publikum at den var en artig innretning bandet hadde dratt opp på scenen.

Det lå også mye norgeshistorie og tradisjoner i lurken. Selja har oppgjennom historia blitt brukt til både fletting, ski, gjerdestaurer, fløyter, bruksgjenstander og mye annet. Beksømskoen* på sin side var en holdbar og funksjonell sko/støvel som tålte hardt arbeid og lange turer med mye tramping. Konstruksjonsteknikken med at overlæret og dens kant blir sydd direkte fast i sålen med bekatråd (lintråd innsmurt med bek – rester etter destillasjon av tretjære) har faktisk norsk opphav, og blir i det store utland kalt «norwegian welt».

Lag din egen lurk

Dette trenger du:
– 1 stk. seljestokk, ca. to meter
– 1 stk. beksømsko

– Eventuelt ekstrautstyr. Her er det bare fantasien som setter grenser (samt det faktum at det er en stokk det skal festes i). Populært ekstrautstyr er nevnte tamburin, eller kanskje en cymbal eller to, bruskorker, bjeller eller annet som kan lage en god rytme sammen med tjofffk-et.

Lykke til!

* Beksømskoen som ble brukt av Vømmøl Spellmannslag er faktisk en del av Norges krigshistorie. Eieren av skoen var nemlig faren til bandmedlem Frank B. Olsen. Faren deltok på et idrettsarrangement på Bislett under krigen. Der ble han arrestert av tyskerne og både mann og sko ble buret inne på Grini. Begge slapp etter hvert ut igjen, og skoa havnet som kjent på lurken til bandet Vømmøl Spellmannslag.